Elävän kulttuurin Koroinen ry

Jäsenkirje 2/2017

Hei Koroisten ystävät!                                                                

Jäsentiedote 2/2007                     

 

Tässä Elävän kulttuurin Koroisten ry:n jäsentiedote tulevista tapahtumista, näyttelyistä, kursseista ja muusta toiminnasta.

Tiedote pähkinänkuoressa:

- Alkutervehdys

- Suomi 100 “KOROINEN ELÄÄ”

- Permakulttuurikurssit Koroisilla ja lähiseudulla

- Koroisista LAND-keskus – permakulttuurin mallitila?

- Kestävän elämäntavan kiertokoulu-tapaamiset

- Kiinnostaako mehiläisten ihmeellinen maailma? Tule mukaan hoitotiimiin!

- Oma viljelypalsta tai maatiaismaan kehittäminen Koroisilla?

- Ensi vuonna teemana hamppu?

- Jäsenkahvila ja taidegalleria

- Tervetuloa mukaan!

- Vuoden 2017 jäsenmaksun maksaminen

 

Tulevat tapahtumat pähkinänkuoressa

11.-12.3. PDC (Permaculture Design Certificate)-kurssin ensimmäinen viikonloppu (Huom. katso PDC-kurssin muut päivämäärät ja muut permakulttuurikurssit omasta kappaleestaan)

17.-19.3. Nauhat ja nyörit -kiertokoulu

15.-16.4. Laulajaiset-kiertokoulu

23.4. Koroinen esihistorian ja keskiajan polttopisteenä -seminaari

20.5. Koroisten tila 100 vuoden molemmin puolin -seminaari

21.5. Työtä ja ilonpitoa isovanhempien aikaan –perinnetapahtuma

27.-28.5. Villivihanneskurssi

5.-6.5. Jurttakurssi

15.7. Lasten Aurinkojuhlat

2.-3.9. Koroisten Kyläjuhlat

24.9. Maan povesta takan reunalle –saviseminaari yhteistyössä Keraamikkojen Killan kanssi

13.-15.10. Kuitukasvi-kiertokoulu

11.11. Koroisten monikulttuuriset Kekrijuhlat sekä Ristin tällä ja tuolla puolen -seminaari

26.11. Koroinen katsoo kestävään tulevaisuuteen –seminaari

Lista täydentyy koko ajan - kannattaa seurata sivuja www.koroinen.info sekä Facebook-sivuja Elävän kulttuurin Koroinen ja Koroisilla tapahtuu.

 

Alkutervehdys

Uusi vuosi 2017 on lähtenyt hiljalleen käyntiin Koroisten tilalla. Runsas viikko sitten vieteltiin perinteistä Koroisten laskiaisriehaa mahtavan lumikelin kera. Pihaan ilmestyi lumilinnaa ja lumilohikäärmettä, hyväntekeväisyyskahvila palveli pihan jurtassa ja pyöräkirppiksellä maisteltiin jälleen maailman parhaat hernekeitot. Salissa laulettiin yhdessä talvilauluja ja tutustuttiin runolaulumeditaation kiehtovaan maailmaan.

Koroisten keittiö on ollut koko alkuvuoden mittavassa remontissa. Keittiönkaappien uusiminen johti lopulta koko lattian avaamiseen ja keittiön perustuksia uusittiin viemäröinneistä lähtien. Remontti lähenee valmistumistaan ja kahvila aukeaa maaliskuun aikana entistä ehompana. Myös käsityöpuotia ja yläkerran majoitustilaa on tarkoitus hiljalleen uudistaa; makuuhuoneesta pyritään tekemään myös viihtyisä tila erilaisten hoitojen tarjoamiselle.

Ekkyn päivittäistoimintaan pyritään saamaan mukaan päätalossa toimiva Hoffice, kodinomainen avoin työskentelytila oman koneen ääressä työskentelyä varten. Hofficen aukioloaikojen puitteissa myös galleriatoimintaa pyritään lisäämään ja käsityöpuodin saavutettavuutta parantamaan.

Päivittäistoiminnan pyörittämistä varten olemme etsimässä Koroisiin palkkatuettua toiminnanjohtajaa. Jos tiedät järjestöjohtamiseen, apurahojen ja toiminta-avustusten hakemiseen ja päivittäistoiminnan pyörittämiseen sopivan täyteen palkkatukeen oikeutetun henkilön, vielä ehtii pikapikaa ilmoittautua hakijaksi tähän työhön. Hakemukset voi lähettää perjantai 10.3. klo 15.0o mennessä osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

 

Koroisillakin juhlitaan 100-vuotiasta Suomea

Vuosi 2017 on merkittävä ja toiminnallinen, Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuosi. Koroisissakin vuosi täyttyy jälleen hyvin monenlaisella toiminnalla. Ekky on mukana Suomen virallisessa Suomi100-ohjelmassa ”KOROINEN ELÄÄ. Muinaisesta asuinpaikasta elävän kulttuurin keskukseksi” –hankkeella. Juhlavuodelle on suunnitteilla mm. alueen historian, nykyisyyden ja tulevaisuuden teemojen ympärille kietoutuvia mielenkiintoisia seminaareja, juhlia ja muita tapahtumia, joissa monikulttuurisuus kulkee vahvasti mukana.

Ensimmäinen historiaseminaari Koroinen historian polttopisteenä pidetään sunnuntaina 23.4. Ohjelmassa on mm. alustus ”Koroinen esihistorian ja keskiajan polttopisteenä”, draamaopastus ”Pyhät ja pahat kuvat Maarian kirkossa”, johdatus Muinaisuuden muisti-näyttelyyn, Koroisten ja lähialueiden paikallishistoriaa sekä opastettu kävely Koroistenniemelle. Ohjelmaa elävöittävät kansanmuusikko Annamari Toivosen laulut ja tarinat.

Kevään toinen iso tapahtuma on 20.-21.5. Osana kevätpäiviä järjestämme la 20.5. Koroisten tila 100 vuoden molemmin puolin – seminaarin, jossa saamme tutustua Koroisten tilan rakennus- ja asutushistoriaan sekä seurata sen polkua LUMO-keskukseksi ja vihdoin Elävän kulttuurin Koroinen ry:n tyyssijaksi. Ohjelmassa on myös mm. tietoa maatiaiskasveista ja vanhoista kotieläinroduista, perinteisestä kuituhampun viljelystä ja käytöstä sekä Koroisten alueen vanhoista hyöty- ja lääkekasveista.

Su 21.5. on luvassa Työtä ja ilonpitoa isovanhempien aikaan –perinnetapahtuma, johon on suunnitteilla mm. hevostyökurssi (pellon äestys hevosvoimin sekä pellavan ja kuituhampun kylvö), riukuaidan tekoa, perinneleikkejä sekä isovanhempien aikaisten vempainten nikkarointia lapsille ja nuorille. Kevätpäivät osuvat sopivasti Koroisten/Halisten alueen kaupunginosaviikolle, joten osallistujiakin on varmasti luvassa!

Koroisten Suomi100-ohjelma täydentyy koko ajan. Tapahtumista ilmestyy lisää tietoa  www.koroinen.info -sivuille ja Koroisten facebook-sivuille. Tässä jo alustavia päivämääriä:

15.7. Lasten Aurinkojuhlat

2.-3.9. Koroisten Kyläjuhlat

24.9. Maan povesta takan reunalle –saviseminaari yhteistyössä Keraamikkojen Killan kanssa (alustava päivämäärä)

11.11. Koroisten monikulttuuriset Kekrijuhlat sekä Ristin tällä ja tuolla puolen -seminaari

26.11. Koroinen katsoo kestävään tulevaisuuteen –seminaari (alustava päivämäärä)

Kaikkien tapahtumien toteutukseen toivotaan apuvoimia myös jäsenistöltä! Eli jos voitte osallistua muutenkin kuin tervetulleena yleisönä, laittakaa viestiä osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. otsikolla SUOMI100-talkoot. Tekemistä löytyy varmasti kaikille halukkaille ja pienikin apu on tervetullutta.  Järjestämme kevään aikana Suomi100:an ja Ekkyn työryhmiin liittyen myös erillisen tapaamisen.

 

Permakulttuurikurssit Koroisilla ja lähiseudulla

Ekkyn piirissä järjestetään tänä vuonna kaksi todella kiinnostavaa ja monipuolista permakulttuurikurssia: PDC (Permaculture Design Certificate -course) ja PPC (Permaculture Practical Course). Permakulttuurisen suunnittelun laaja PDC-kurssi järjestetään yhteensä 5 viikonloppuna, ja lisäksi kurssilla tehdään tutustumis- ja oppikäyntejä permakulttuurisille maatiloille/puutarhoihin ym.

PDC:n pakolliset kurssiviikonloput ovat 11.-12.3. (huom!), 21.-22.4., 13.-14.5., 9.-11.6. ja 9.-10.9. Päätösjuhla pidetään Koroisten Kekrin yhteydessä 11.11. Hinta PDC-kurssi + kaksi erillistä PPC-kurssia 450€/550€. TIEDUSTELUT JA ILMOITTAUTUMINEN 10.3.2017 MENNESSÄ osoitteeseen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

PPC-kurssi puolestaan sisältää 8 erillistä kestävän elämäntavan taitokurssia (Huom. muutokset ovat mahdollisia ja kursseja ja vaihtoehtoja on tulossa vielä lisää):

- Permakulttuurisen maatilan suunnittelu 22.4. Metsämäen kartano, Turku (Tuomas J.Mattila)

- Kotikokoisen biokaasusysteemin valmistus-kurssi, 29.4. Päivärinne, Parainen (Dominik Jais )

- Hevostyö-kurssi, su 21.5. Koroinen

- Saviuunin valmistus-kurssi 27.-28.5. Olomaa/Livonsaari, Naantali (Jaanus Viese)

- Villivihanneskurssi 27.-28.5. Koroinen (Shanti Harini)

- Jurttakurssi, 5.-8.6. Koroinen (Lotta Laaksonen)

- Syötävä metsäpuutarha -kurssi, 3.9. Laitila, Kivijärvi ( Joel Rosenberg & Juha Ujula)

- Syötävän Metsäpuutarhan puut ja pensaat. Opastettu kierros Turun Kasvitieteellinen puutarha, Ruissalo (Pekka Räsänen & Juha Ujula)

- Kuitukasvit, 13.-15.10. Koroinen

 

Kaikki PPC kurssit yht. hinta 350 €, sis. 8 kurssia. Myös yksittäisille kursseille voi osallistua. TIEDUSTELUT JA ILMOITTAUTUMINEN Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Koroisista LAND-keskus – permakulttuurin mallitila?

Permakulttuurin periaatteita oppii parhaiten näkemällä permakulttuuria käytännössä. Tätä palvelee Englannissa alkunsa saanut LAND-verkosto (Learning And Network Demonstration). LAND-projektien tarkoituksena on luoda ja koota yhteen yleisölle avoimia vierailukohteita, joissa voi tutustua permakulttuuriin ja erilaisiin kestävän elämäntavan käytäntöihin ja esimerkkeihin, osallistua kursseille ym. Englannissa LAND-keskuksia on jo noin 80 kpl, joukossa niin maatiloja, kaupunkiviljelykohteita, metsäpuutarhoja kuin pientiloja ja palsta-alueitakin. Pohjoismaista pisimmällä on Tanska, jossa LAND-keskuksia on jo noin 30. Toimintaa myös käynnistetty myös Ruotsissa ja parhaillaan viritellään LAND-verkoston laajentumista Suomeen. Suomi, Tanska, Ruotsi ja Viro ovat juuri hakeneet yhdessä Nordplus-rahoitusta LAND-yhteistyön käynnistämiseksi. Koska Koroinen on permakulttuurin pioneeripaikka Suomessa, siitä kaavaillaan Suomen ensimmäistä LAND-keskusta.

Jo viime kesänä Koroisilla vieraillut LAND-verkoston Pohjoismaiden koordinaattori Cathrine Dolleris Tanskasta tulee lokakuussa pitämään Koroisille kurssia, jolle tulee osallistujia myös Ruotsista ja Virosta (alustava päivämäärä on 6.-8.10). Lisätietoja Lisätietoja LAND-verkostosta: Englanti: https://www.permaculture.org.uk/lan

Tanska: http://permakultur-danmark.dk/en/land

 

Kestävän elämäntavan kiertokoulu-tapaamiset

Koroisilla herätellään tänä vuonna jälleen henkiin ekoyhteisöissä ym. kiinnostavissa paikoissa vuosien varrella eri puolilla Suomea pulpahdellutta kestävän elämäntavan kiertokoulu-perinnettä. Kiertokoulussa oppijat ”kiertävät” eri paikoissa tutustumassa ja opettelemassa yhdessä kestävän elämän taitoja: niitä voivat olla vaikkapa perinteiset kädentaidot, takapihojen taimitarhat ja rikas lauluperinteemme

 Koroisilla Kiertokoulu kokoontuu 17.-19.3. teemalla ”Nauhat ja nyörit”, 15.-16.4. pidetään laulajaiset ja 13.-15.10. aiheena on perinteiset kuitukasvit. Pysykäähän kuulolla!

 

Kiinnostaako mehiläisten ihmeellinen maailma? Tule mukaan hoitotiimiin!

Ekky sai viime kesänä ensimmäisen oman mehiläispesänsä Koroisilla pidetyn mehiläisenhoitokurssin myötä. Kurssi oli erittäin onnistunut ja nyt pesässä odottelee kevään heräämistä suuri hiljakseen pörisevä mehiläispallo. Se tarvitsisi tänä keväänä lisää innokkaita hoitajia, varsinkin kun pesästä on tehtävä myös uusi jaoke, josta kasvaa uusi mehiläisyhdyskunta.

Ekkyllä ei ole tänä vuonna resursseja järjestää laajaa mehiläisenhoitokurssia viime vuoden tapaan, mutta kiinnostuneille järjestetään koulutusta, ja opetusta tulee saamaan ihan kädestä pitäen. Tiedotamme tulevista koulutuksista myöhemmin lisää. Laitathan viestiä osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. otsikolla MEHILÄISET, jos mehiläisenhoito kiinnostaa! Tarvitsemme pieneen hoitotiimiimme ainakin kaksi uutta jäsentä.

 

Kiinnostaako oma viljelypalsta tai maatiaismaan kehittäminen Koroisilla?

Vapaiden palstojen tilanne selviää myöhemmin keväällä. Jos haluat oman viljelypalstan, laita postia osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. otsikolla PUUTARHA. Ole hyvä ja ilmoita meille mahdollisimman pian myös, mikäli et halua tai voi jatkaa vanhan palstasi viljelyä tänä kesänä.

Myös Koroisten maatiaiskasvimaalla tarvitaan talkoolaisia, ja satunnainenkin apu on hyvin tervetullutta. Suunnitelmissa on myös keväinen tutustumisretki Korteniemen perinnetilalle, josta meille on luvattu mm. maatiaisperunoita. Luomukassi-puotiin on keväällä taas tulossa maatiassiemeniä myyntiin. Ota koroismeilin kautta yhteyttä Terhiin (tai nykäise hihasta), jos maatiaisasiat ja talkoilu kiinnostavat! Pidämme keväämmällä Koroisten kahvilalla suunnittelutapaamisen.

 

Ensi vuonna teemana hamppu?

Ensi vuotta ajatellen olemme jo alustavasti suunnitelleet Koroisiin mittavaa hamppuhanketta ja neuvotelleet kaupungin kanssa kahvilan vastaisen pellon vuokraamisesta Ekkyn käyttöön. Pelto on ollut tähän asti yksityisessä tehoviljelykäytössä ja ensi vuonna sille istutettaisiin kuituhamppua. Pellolla olisi mahdollista tutkia hampun puhdistusominaisuuksia mm. glyfosaatin suhteen, ja kasvatettu hamppu jatkokäytettäisiin Koroisissa erilaisiin projekteihin kuten hamppurakentamiseen.

 

Jäsenkahvila ja taidegalleria

Juhlavuoden aikanakin jatkamme Ekkyn perustoimintaa: jäsenkahvila palvelee sunnuntaisin, hyväntekeväisyystapahtumia voi tulla järjestämään lauantaisin, tilavuokrausta juhliin ja harrastetoimintaan jatketaan entiseen tapaan. Sunnuntain jäsenkahvilaa voi tulla pitämään yksityisesti 50 €:n tilavuokraa vastaan, jolloin kahvilanpitäjä saa pitää kahvilan tuoton itsellään. Kahvilaa voi tulla pitämään myös entiseen tapaan Ekkyn puolesta. Lisäksi sunnuntaikahviloiden yhteydessä voi pitää yleisölle avointa työpajaa tai lyhytkurssia haluamastaan aiheesta. Tilavuokraa ei tällöin peritä ja työpajasta voi tarvittaessa pyytää osallistujilta pientä materiaalimaksua.

Normaalit tilavuokrat ja gallerian hinnat löytyvät yhdistyksen nettisivuilta www.koroinen.info.

Salissa ja keittiössä voi siis pitää omia taide-, valokuva- ym. näyttelyitä todella edulliseen hintaan. Sanaa saa mielellään levittää!

 

Tervetuloa aktiivisesti mukaan toimintaan, ota yhteyttä!

Kaikkiin tapahtuma- ja seminaarijärjestelyihin, tilojen uudistustyöhön ja talkoisiin sekä monenlaiseen suunnittelu-, toteutus- ja tiedotustöihin kaivataan aina aktiivista jäsenistöä! Myös kaikki ehdotukset ja ideat otetaan ilolla vastaan. Kaikissa asioissa voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Hallituksen kokoukset ovat joka kuun toinen perjantai klo 17 kahvilalla, ja myös kokoukset ovat avoimia jäsenille.

Tänä vuonna yhdistyksen syyskokouksen valitsemina luottamushenkilöinä Ekkyn toimintaa hallituksesta käsin ovat luotsaamassa:

 

Terhi Arell (puheenjohtaja)

Lotta Laaksonen (varapuheenjohtaja),

Katja Alho (sihteeri)

Shanti Harini

Teemu Erkko

Visa Suonpää

Pertti Mikkonen

Mia Mäkelä (varajäsen)

Antti Vihko (varajäsen)

 

Taloudenhoitajana jatkaa Anna Hellén ja kirjanpitäjänä Tarja Kaarela.

 

Viime syyskokouksen pöytäkirja sekä vuoden 2017 toimintasuunnitelma ja budjetti ovat tämän sähköpostin liitteinä. Kevätkokouskutsun saatte ennen pitkää.

Myös erilaiset TYÖRYHMÄT  ja tiimit jatkavat Ekkyssä toimintaansa ja olette erinomaisen tervetulleita mukaan mihin tahansa työryhmään toteuttamaan Koroisten toimintaa.

 

Hallituksessa vastuuta on jaettu työryhmille ja henkilöille seuraavasti:

Tiedottajat: Shanti ja Teemu (etenkin nettisivut)

Tilavaraus-vastuuhenkilö: Shanti, varalla Teemu

Sähköposti- ja puhelinvastaava: sihteeri Katja (sähköpostit delegoidaan suoraan eteenpäin vastuuhenkilöille).

Puutarhatyöryhmä: Visa, Shanti ja Teemu (maatiaismaa Terhi)

Mehiläisvastaava: Visa, varalla Terhi

Työsuhdeasiat (työkokeilijat ja palkkatuki): taloudenhoitaja Anna, yhdessä kirjanpitäjän kanssa

Työnohjaus: päätetään tapauskohtaisesti kunkin työntekijän kohdalla

Kulttuurintuottajat, äänitekniikka: Miika, yhteistyössä Antti

Tapahtumavastaavat: Lotta, Miika, Terhi, Katja, Antti

Suomi 100-vastaava: Terhi

Jäsenvastaava: Teemu, yhteistyössä taloudenhoitajan ja sihteerin kanssa

Korjaustyöryhmä: Pepe, Teemu ja Antti

Käsityöläisvastaava: Katja

Apurahojen ja rahoituksen työryhmä: Terhi, Lotta, Katja, Visa

 

 

 

Vuoden 2017 jäsenmaksun maksaminen

Muistattehan maksaa vuoden 2017 jäsenmaksunne! Jäsenmaksuilla katamme yhdistyksen toimintaan liittyviä kuluja. EKKy:n jäsenyys oikeuttaa sinut alennuksiin esim. EKKy:n kursseista ja tilavuokrista. Yhdistyksen jäsenenä voit myös äänestää yhdistyksen sääntömääräisissä kokouksissa. Näin pääset vaikuttamaan yhdistyksen toimintaan. Toimintaamme voit vaikuttaa myös ottamalla yhteyttä EKKy:n hallitukseen.

Jäsenistölle ollaan parhaillaan laatimassa uutta ja upeaa jäsenkorttia, joka tulee sisältämään hienoja jäsenetuja. Jäsenmaksut tarkistetaan yhdistyksen kevätkokoukseen mennessä.

Perusjäsenmaksu on 5 €, jonka päälle voit maksukykysi mukaan lisätä yhdistyksemme kannatusmaksua haluamasi suuruisen summan. Kiitos kannatuksesta!

Jäsenmaksu maksetaan tilille:

S-Pankki, Elävän kulttuurin Koroinen ry

FI 09 3939 0001 2948 18

Erityisen tärkeää on laittaa maksun yhteyteen alla pyydetyt tiedot, jotta tiedämme, kuka maksun on maksanut ja voimme päivittää jäsenrekisteriämme.

Ohjeet vanhalle jäsenelle:

Kirjoita maksun viestikenttään

JÄSENMAKSU, nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite.

Ohjeet uudelle jäsenelle: Kirjoita viesti Ekk ry:n sähköpostiin Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. otsikolla "HALUAN LIITTYÄ JÄSENEKSI"

1) Kirjoita viestiin nimesi, puhelinnumerosi, osoitteesi ja sähköpostiosoitteesi.

2) Maksa Ekky:n jäsenmaksu yhdistyksen tilille (kts. yllä):

Kirjoita maksuun viesti:

UUSI JÄSEN, Haluan EKKy:n jäseneksi; Nimi, osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite.

 

Koroisilla tavataan!

Tervetuloa mukaan tekemään Koroisista entistäkin elävämpi kestävän kulttuurin keidas Turkuun! Näkymiin ja kuulumiin!

Hallituksen puolesta tervehtien

Katja ja Terhi

Yhteystiedot

Kahvila Koroinen
Koroistentie 2, 20380 Turku

(Käyntiosoite Catilluksentie)
koroinen@gmail.com

Puhelin arkisin: (ma ja ti klo 9 - 13 ja to ja pe klo 9 - 13)

 040 360 0830

 (Jos emme vastaa, lähetä soittopyyntö tekstiviestillä, kiitos. Huom! Puhelinpäivystyksen ajoissa voi olla välillä muutoksia.)