Elävän Kulttuurin Koroinen ry

Yhdistyksen hankkeitaKulttuuripelto

Elävän kulttuurin Koroinen ry toteuttaa myös kulttuuriin, käsityö- ja viljelyperinteisiin sekä kestävään kehitykseen liittyviä hankkeita yhteistyössä laajan yhteistyöverkostonsa kanssa.

Vuosina 2019-2020 Koroisilla on käynnissä Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston rahoittama Kulttuuripelto-hanke. Se palauttaa Koroisten piispanistuimen palkkatilaan kuuluneen pellon täyteen arvoonsa monipuolisen ruoka- ja hyötykasviviljelyprojektin muodossa.

Pellosta luodaan samalla eri sukupolvia yhdistävä, monikulttuurinen näyttämö käytännön ympäristö- ja kulttuurikasvatukselle.

Koroisten pelto luo hedelmällisen ja kokemuksellisen maaperän niin viljelylle, eri tieteenalojen ja perinteiden kohtaamiselle kuin hankkeen tapahtumillekin. Näihin kuuluvat mm.

- peltotöihin ja sadonkorjuuseen liittyvät työt ja talkoot
- kuitukasveihin ja käsityöperinteisiin liittyvät työpajat ja käsityökurssit
- pellon ekologiaan, historiaan ja arkeologiaan liittyvät pienseminaarit ja keskustelutilaisuudet
- tarinatapaamiset, joissa ikäihmiset ja Koroisten historian tuntijat jakavat tietämystään ja osaamistaan liittyen mm. viljelyyn ja perinnetaitoihin,
- monikulttuuriset ruoanvalmistuskurssit pellon antimista
- kaikille avoimet vuotuisjuhlat yhteistyössä yhteistyötahojen kanssa

Viljelykasveina pellolla käytetään lähinnä Suomessa pitkään viljeltyjä ravinto- ja kuitukasveja, mukaan lukien vanhoja maatiaislajikkeita. Keskeistä on parantaa viljelyn avulla pellon ja maaperän hyvinvointia ja hiilitasapainoa sekä puhdistaa sitä kemiallisten torjunta-aineiden jäämistä.

Pellavan_sadonkorjuutalkoissa_TerhiArell.jpg

Peltotalkoot

Vuonna 2018 alkanut Helanderin säätiön rahoittama Peltotalkoot-hanke on nyt loppusuoralla. Tiedettä ja taidetta yhdistävässä hankkeessa otettiin yhteisöllisesti haltuun yhdistyksen Turun kaupungilta vuokraama pelto Aurajokilaakson arvokkaassa kulttuurimaisemassa.

Tavoitteena oli mm. elvyttää ja vahvista suomalaista talkooperinnettä osallisuutta lujittavana toimintamallina, innostaa oppimaan vanhoja viljely- ja käsityötaitoja sekä vahvistaa Koroisten lähialueen verkostoja. Hankkeessa viljeltiin mm. härkäpapua, kuitupellavaa ja kuituhamppua, ja järjestettiin sadonkorjuu- ja loukutustalkoita ja kehruukursseja.

Tarkoituksena on myös ollut lisätä tietoa Koroisten alueen historiasta. Arkeologi/geologi Jussi Kinnunen maatutkasi Koroistenniemen läheisyydessä sijaitsevan, aiemmin tutkimattoman pellon arkeologisia rakenteita ja jäännöksiä. Yleisötilaisuus maatutkauksen tuloksista järjestetään, kun se on koronaviruksen puolesta turvallista.

Pellavan_rohkausta_TerhiArell.jpg

Pellavanloukutusta_TerhiArell.jpg

Kehruukurssilla_TerhiArell.jpg

Harkapapua_pellolla_TerhiArell.jpg