Elävän Kulttuurin Koroinen ry


Kahvila KoroinenPäätalon sunnuntaikahvila toimii pahasta koronatilanteesta johtuen nyt vain take-away-kahvilana tai ulkokahvilana.

Kahvila Koroinen on EKKy:n vapaaehtoisvoimin ylläpitämä kulttuurikahvila lähellä Turun keskustaa. Se on normaalisti pääsääntöisesti auki sunnuntaisin klo 12-16 sekä tapahtumien yhteydessä.

Seuraamme korona-varotoimissa valtakunnallista ja alueellista muuttuvaa linjaa. Kaikkia pyydetään huomioimaan 2 m turvavälit, käyttämään ostotilanteessa maskia sekä noudattamaan käsi- ja yskimishygieniaa niin sisällä kuin ulkona. Jos sinulla on flunssan oireita, pysythän kotona.

Ilmoitamme mahdollisista muutoksista näillä sivuilla ja sekä Facebookissa.
Lisätietoja Elävän kulttuurin Koroinen ry:n Facebook-sivulla


Itse tehtyä, luomua, kulttuuriohjelmaa..

Normaaliaikoina Koroisten kahvilan ohessa voi olla esityksiä, ohjelmaa, työpajoja ja luentoja. Kahvilan tarjoilu voi rakentua myös jonkin muun teeman ympärille.

Painotamme kahvilan tarjoilussa luomua ja itsetehtyä. Usein sunnuntaikahvilat pidetään jollakin kulttuuri- tai ruokateemalla.

Kahvilan tuotto menee pääosin EKKy:n toiminnan ylläpitämiseen. Tuottoa voidaan suunnata myös jonkin muun yleishyödyllisen yhdistyksen hyväksi tai sovitusti hyväntekeväisyyteen.

Koroisten_kahvilalla_TerhiArell.jpgOhjeita kahvilan pitämiseen:

- Kahvila Koroinen on auki normaalisti sunnuntaisin klo 12.00-16.00 (ennalta sovittuja poikkeuksia lukuun ottamatta). HUOMIO: koronan takia päätalon kahvila toimii vain take-away-kahvilana tai ulkokahvilana.
- Koroisten kahvilavastaavat vastaavat tiedusteluihin sähköpostitse (koroinen@gmail.com). Kirjoita viestin otsikoksi isoin kirjamin "KAHVILA".
- Kahvilan pitäjiä on hyvä olla ainakin kaksi.
- Tarjoilun toivotaan olevan vähintään 70% luomua.
- Tarjoilussa suositaan kotimaisuutta, lähiruokaa, itsetehtyä, ekologisuutta, kasvisruokaa ja terveellisyyttä.

Kahvilan tarjoilusta toivotaan löytyvän ainakin:

- Luomukahvia, luomukahvimaitoa ja kaura- tai soijamaitoa
- Luomuteetä ja/tai yrttiteetä
- Muuta juotavaa, esimerkiksi mehua
- Vähintään kahta erilaista leivonnaista
- Jotakin suolaista ja makeaa
- Otathan huomioon myös allergioita sekä gluteenittomat, maidottomat/vegaaniruokavaliot.

Koroisten kahviloista ilmoitetaan Facebook-sivuilla ”Elävän kulttuurin Koroinen” ja ”Kahvila Koroinen” seuraavasti:

- Luo pitämästäsi kahvilasta julkinen tapahtuma, jonka voit jakaa näillä Facebook -sivuillamme. Jaa tapahtuma myös omalla facebook-seinälläsi ja kutsu ystäväsi tapahtumaan. Ilmoita meille tapahtumasta niin lisäämme sen myös ”Elävän kulttuurin Koroinen” -sivun tapahtumaksi.
- Joissakin tapauksissa kahvilaa voidaan myös mainostaa tai ilmoittaa esimerkiksi Turun Sanomien menovinkeissä. Kysy lisätietoja EKKyn kahvilavastaavilta.

Rebekan_raakakakku_TerhiArell.JPG


Käytännön toimintaohjeita kahvilanpitäjälle:

(HUOM. Ohjeet koskevat ennen kaikkea EKKyn jäsenkahviloiden pitoa, mutta niistä on hyötyä muillekin. Tarkemmat ohjeet monisteessa kahvilan keittiön vetolaatikossa)

- Saavu paikalle hyvissä ajoin ennen kahvilan avaamista, viimeistään klo 11.00!

- Kahvila kannattaa tulla tarkastamaan ennen sunnuntaita. Usein myös tarjottavaksi tarkoitetut leivonnaiset ja suurin osa järjestelyistä kannattaa tehdä viimeistään lauantai-iltana esimerkiksi kotona. HUOM! Jos tarvitset kahvilan keittiötä jo lauantaina, muista tarkastaa, että tiloissa ei ole yksityistilaisuuksia. Kahvilan organisointi pitää ajoittaa niin, etteivät tilan vuokraajat häiriinny.

Kahvilatilojen käyttäjien vastuulla on järjestää siivous kahvilapäivää varten ja sen jälkeen niin, että tilat, roska-astiat, WC ja astiat ovat poistuessa yhtä siistit kuin saapuessa.

- Tarkasta ensin kaapit, mitä kahvilassa on käytettävissä ja mitä sieltä puuttuu. Tarvitset ainakin:
- vähintään 1 pkt kahvia
- luomuteetä
- luomusokeria (suosi reilua kauppaa ja raakaruokosokeria)
- 1 purkki luomumaitoa ja 1 purkki vegaanimaitoa
- muut leivonnaiset ja niiden ainekset
- leivonnaisten/tarjoilun tarpeen määrä riippuu hyvin paljon kahvilan mainonnasta, ajankohdasta ja säästä. Makeita ja suolaisia tarjottavia tulee olla yhteensä vähintään noin 50-60 annosta. Varaudu yllätyksiin. Tarkasta onko pakkasessa jotain yllättävän kävijämäärän varalle.

- Tarkasta, että ”Kahvila on auki” –kyltit ovat näkyvillä ja paikoillaan kahvilan ulkopuolella.
- Keitä kahvi ja tee sekä laita makeat ja suolaiset tarjolle.
- Avaa ovi vieraille. HUOM! Kulku eteisen kautta, ei kahvilan ovesta.

Kahvilan aikana:
- Pidä kahvipannut ”ladattuina” ja huolehdi siitä, että kaikkea on koko ajan tarjolla. Maidoille on omat pienet maitokannunsa. Tölkit on hyvä säilyttää jääkaapissa.
- Kerää astiat pöydiltä ja tiskaa kun on aikaa, jotta puhtaita astioita on uusille tulijoille. Kesällä astiat on kerättävä myös ulkona olevilta pöydiltä.
- Pyyhi tarvittaessa pöydät samalla kun keräät astioita.
- Pysy hyvällä mielellä ja tartuta se asiakkaisiinkin :-)
- Voit syödä kahvilavuorollasi keittoa tai lämmintä ruokaa (jos tarjolla) ja kakkupalan tms. sekä juoda vapaasti kahvia tai teetä.

Kahvilan sulkeminen:
- Lukitse ovet kun kello tulee neljä. Näin kahvilaan ei enää eksy uusia asiakkaita.
- Tiskaa kaikki astiat, pyyhi pöydät ja lakaise lattioilta suurimmat roskat. Jos vessan käsipyyhe on märkä ja likainen laita se pyykkiin ja ota kaapista uusi tilalle.
- Kahvila Koroisilla kierrätetään. Lajittele jätteet ja toimita ne kierrätyspisteisiin. Polttokelpoisen jätteen astiat ovat navetan sivulla pyöräkirpputorin puolella. Biojäteastia on saunarakennuksen lähettyvillä. Kierrätysjätteet lasi, paperi, pahvi ja metalli viedään Prisman kierrätyspisteisiin.
Testi
- Vie pyykkiin myös mahdollisesti likaantuneet pöytäliinat.
- Pakasta ylijääneet tarjoilut, jos ne kestävät pakastamisen. Jos tarjoiluista jää jäljelle esimerkiksi pari kakkupalaa, voit viedä ne mukanasi.
- Laske kahvilan tuotto. Jos ostit itse leipomistarvikkeita ts. ota tämä raha itsellesi käteisellä ja jätä kuitti sekä kahvilan tuotto kassalippaaseen.
- Lopuksi tarkista, että tilat jäävät siisteiksi, sammuta valot ja lukitse ovet. Palauta kahvilan avain!

EKKY_vanhatsivut_kahvipannu.jpg