Menneet hankkeet

LOUKUT JA PILLIT SOIKOON! -yhteisöllisten talkootapahtumien sarja

EKKy järjesti vuonna 2021 Turun kaupungin Asukasbudjetti-hankkeena ”Loukut ja pillit soikoon! Yhteisöllisten talkootapahtumien sarjan. Siinä osallistujat saivat tutustua vanhoihin viljely- ja käsityötaitoihin. Hyvinvointia luotiin iloisen yhdessä tekemisen kautta.

Kaikille avoimet talkootapahtumat etenivät vuodenkierron mukaan Koroisten permakulttuuritilan pellolla ja pihapiirissä. Keväällä kylvettiin kuitupellavaa ja loppukesällä korjattiin sato. Syksyn työpajoissa tutustuttiin asiantuntijan johdolla ikiaikaisiin työvaiheisiin, joilla pellavakasveista irrotettiin kuidut: pellavaa rohkittiin, liotettiin, loukutettiin, lihdattiin ja häkilöitiin.

Työnäytöksissä sai seurata, miten pellavakuidusta kehrättiin värttinällä ja rukilla lankaa. Myöhemmin halukkaat saattoivat osallistua kehruukursseille.

Talkoisiin ja työpajoihin saatiin poljentoa elävästä kansanmusiikista ja työlauluista.
EKKy tarjosi kylväjille, sadonkorjaajille ja loukuttajille talkooruokaa. Ulkona järjestettävät tapahtumat sopivat kaiken ikäisille.


Koroistenniemi virkistyskäyttöön

Vuonna 2021 toteutettiin EKKy:n aloitteesta toinenkin Asukasbudjetti-hanke: Koroistenniemi virkistyskäyttöön. Siinä Koroistenniemeä ja Vähäjoen ympäristöä Koroisten ristin lähialueelta kunnostettiin yhdessä kaupunkilaisten kanssa ohjatuilla talkoilla, yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. Rannoilta kerättiin pois vieraslajeja, ja vanhoja perinnekasveja ja luonnon monimuotoisuutta vaalittiin.

Koroisten alueella järjestettiin sarja Koroisten syysretkiä, joilla osallistujat pääsivät tutustumaan ainutlaatuiseen luontoon ja kulttuuriperintöön. Asiantuntijaluennoila kerrottiin mm. alueen kasveista, maaperästä, eläinlajeista kuten lepakoista, vedenalaisesta luonnosta ja alueen suojelusta.

Vähäjokea kunnostettiin myös pinnan alta, ja luotiin taimenille ja muille kaloille kutupaikkoja. Näin vesistöä ja biodiversiteettiä hoidettiin, ympäristöä samalla kaunistaen.

Tulevaisuudessa kulttuuri- ja luontokierroksia, sekä yölaulaja- ja lepakkoretkiä on hienoa järjestää kun luonto elää ja voi hyvin.

Kulttuuripelto

Vuosina 2019-2021 Koroisilla oli käynnissä Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston rahoittama Kulttuuripelto-hanke. Se palautti Koroisten piispanistuimen palkkatilaan kuuluneen pellon täyteen arvoonsa monipuolisen ruoka- ja hyötykasviviljelyprojektin muodossa.
Pellosta luotiin samalla näyttämö käytännön ympäristö- ja kulttuurikasvatukselle.

Koroisten pelto loi hedelmällisen ja kokemuksellisen maaperän niin viljelylle, eri tieteenalojen ja perinteiden kohtaamiselle kuin hankkeen tapahtumillekin. Näihin kuuluivat mm.

- peltotöihin ja sadonkorjuuseen liittyvät työt ja talkoot
- kuitukasveihin ja käsityöperinteisiin liittyvät työpajat ja käsityökurssit
- pellon ekologiaan, historiaan ja arkeologiaan liittyvät pienseminaarit ja keskustelutilaisuudet
- monikulttuuriset ruoanvalmistuskurssit pellon antimista
- kaikille avoimet vuotuisjuhlat yhteistyössä yhteistyötahojen kanssa

Viljelykasveina pellolla käytettiin lähinnä Suomessa pitkään viljeltyjä ravinto- ja kuitukasveja, mukaan lukien vanhoja maatiaislajikkeita. Keskeistä on parantaa viljelyn avulla pellon ja maaperän hyvinvointia ja hiilitasapainoa sekä puhdistaa sitä kemiallisten torjunta-aineiden jäämistä.

Peltotalkoot

Vuonna 2018 alkanut Helanderin säätiön rahoittama Peltotalkoot-hanke on nyt loppusuoralla. Tiedettä ja taidetta yhdistävässä hankkeessa otettiin yhteisöllisesti haltuun yhdistyksen Turun kaupungilta vuokraama pelto Aurajokilaakson arvokkaassa kulttuurimaisemassa.

Tavoitteena oli mm. elvyttää ja vahvista suomalaista talkooperinnettä osallisuutta lujittavana toimintamallina, innostaa oppimaan vanhoja viljely- ja käsityötaitoja sekä vahvistaa Koroisten lähialueen verkostoja. Hankkeessa viljeltiin mm. härkäpapua, kuitupellavaa ja kuituhamppua, ja järjestettiin sadonkorjuu- ja loukutustalkoita ja kehruukursseja.

Tarkoituksena on myös ollut lisätä tietoa Koroisten alueen historiasta. Arkeologi/geologi Jussi Kinnunen maatutkasi Koroistenniemen läheisyydessä sijaitsevan, aiemmin tutkimattoman pellon arkeologisia rakenteita ja jäännöksiä. Maatutkauksen tuloksia ja tulevia tutkimussuunnitelmia voi kuunnella yhdistyksen Facebook-sivuilta löytyvästä webinaaritallenteesta.