Monta polkua Koroisille
Historiahankkeessamme Elävän kulttuurin Koroinen ry suunnittelee ja toteuttaa Turun Koroistenniemen ja sen naapurissa sijaitsevan Koroisten tilan historiaan kytkeytyviä eri pituisia ja teemaisia opastuskierroksia, webinaareja ja pienoisnäyttelyitä. Alueen historiaan liittyvää tutkimustietoa ja arvokasta kulttuuriperintöä saadaan hankkeen avulla elämyksellisellä ja kokemuksellisella tavalla eriin eri ikäisten ja taustaisten vierailijoiden saataville.
Koroinen tunnetaan 1200-luvun piispanistuimena, mutta hankkeessa pyritään valaisemaan myös sitä tuntematonta puolta historiasta, joka jää piispanlinnan muurien ulkopuolelle. Miten piispan palkkatilalla elettiin ja tehtiin töitä? Miltä Koroisten maisema on näyttänyt eri aikoina? Mikä on ollut ihmisen suhde ympäristöön?
Hanke elävöittää ja elvyttää vanhoja tietoja ja taitoja, jotka syntyivät kiinteässä yhteydessä luonnon kanssa. Koroisten tilan vaiheiden myötä hahmottuu myös arjen historia - työtavat, elinkeinot ja ihmisen kokoiset tarinat. Näkökulma ei silti ole vain ihmisen, vaan esille pääsevät myös eläimet, kasvit ja maisema.
Opastuksiin liittyvissä työpajoissa voi tutustua myös kokemuksellisesti mm. kuitupellavan sadonkorjuuseen, käsittelyyn ja kehruuseen sekä entisajan paimensoittimien rakentamiseen ja musisointiin.
Hankkeessa tehdään yhteistyötä mm. Turun yliopiston arkeologian, historian ja museologian oppiaineiden, alueellisten toimijoiden sekä Rasekon muinaistekniikan opiskelijoiden kanssa.
Hanke on saanut avustukset Jenny ja Antti Wihurin rahastolta, Suomen muinaismuistosäätiöltä ja Museovirastolta.
Lisätietoja: Terhi Arell, 040 519 4949, koroinen@gmail.com